fbpx
Hittat ditt drömhus?
Låt mig bekräfta det!

Besiktning av krypgrund – Skåne

Besiktning
av krypgrund
- Skåne

Äger du ett hus med krypgrund?

Var det länge sedan du var nere i grunden?  

Rekommendationen i branschen är att villaägare bör se över sin krypgrund minst två gånger om året. Detta för att tidigt kunna upptäcka problem eller förändringar i grunden som kan kräva åtgärder.

Vill du få bättre koll på hur det ser ut under golvet och få din krypgrund besiktigad av en rutinerad besiktningsman så har du hittat rätt. Nedan följer information kring tjänsten.

Det kan vara klokt att låta en fackman som är oberoende att besiktiga grunden, dvs opartisk och som inte vill sälja en viss lösning till dig och ditt hus (tex avfuktare eller liknande).

Jag är byggingenjör, Av SBR godkänd besiktningsman och fuktkunnig Byggdoktor.  Jag tar uppdrag för rådgivning och besiktning med företag såväl som privatpersoner. 

Överlåtelsebesiktning Malmö

Carl Andersson

Av SBR godkänd besiktningsman
Medlem i Byggdoktorerna
073 - 80 60 330
carl.andersson@cacsweden.com

SBR godkänd besiktningsman och fuktkunnig byggdoktor 

Pedagogisk och tydlig genomgång av krypgrundens fuktfysik 

Besiktning av krypgrunden och dess förutsättningar

SBR besiktningsman och fuktkunnig byggdoktor 

Pedagogisk och tydlig genomgång av krypgrundens fuktfysik 

Besiktning av krypgrunden och dess förutsättningar

Boka din besiktning idag för ett tryggt husägande!

Fyll i formuläret nedan eller ring för bokning av rådgivning på telefonnummer:

073 – 80 60 330

Krypgrund – kort bakgrund

Ventilerad krypgrund liknar en torpargrund men är en modernare version med andra material och andra metoder (Nilsson 2005). Det som skiljer mellan krypgrund och torpargrund är att krypgrunden har mer värmeisolering i golvbjälklaget ner mot grunden och att det saknas en uppvärmningskälla i krypgrunden där torpargrunden värmdes upp av den lägre delen av murstocken (Olsson 2006).

 

Efter att den ventilerade krypgrunden introducerats på 50-talet i Sverige kom den att bli en vanligt förekommande konstruktion under ett par decennier (Nilsson 2005). Relativt snart efter användningen av ventilerade krypgrunder inletts uppdagades att konstruktionen hade problem men ansågs då fortfarande vara ett bra alternativ till platta på mark.

 

Krypgrund – fysik

Den uteluftsventilerade grunden fungerar genom att uteluft tas in genom ventiler i grunden (Nilsson & Harderup 2003). Golvbjälklaget från huset är fullt isolerat vilket gör att mycket lite värme från bostaden kan ta sig ner i grunden vilket resulterat i att utrymmet under huset blir kallare.

 

Den ventilerade krypgrunden har ofta ett högt fukttillstånd med en risk för
mögelpåväxt på organiskt material (Sandin 2010). 

Problemen som finns i krypgrunden är relaterade till att fukt- och temperaturförhållanden under delar av året innebär risk för att mögel kan uppstå och att marken i grunden har en värmetröghet (Olsson 2006). Marken är efter vintern kall och när fuktig vår- och sommarluft förs ner i grunden kyls luften ner och den relativa fuktigheten (RF) ökar med risk för mögelpåväxt. 

Läs hela artikeln om krypgrunder i kunskapsbanken.

Äldre avloppsstam som vid besiktningen var på väg att gå sönder pga rostangrepp.

Allmän översyn

Det är inte bara fukt eller mögelpåväxt som gör att en allmän översyn av krypgrunden är en god idé. I grunder som jag själv besiktigat har vi även påträffat avloppsrör* som gått isär och spolat ut delar av avloppsvattnet i grunden, vi har noterat större sättningsskador i grundmurarna och påträffat fuktskador där isoleringen släpper från blindbotten och trillat ner. *Obs besiktning av installationer ingår inte i besiktningen.

Fuktskada under ett badrum där toalettstolen stått och smygläckt ner i bjälklaget.
krypgrundsbesiktning malmö
Krypgrund där avloppsrör från toalettstolen har delat på sig och spolat ut delar av avloppsvattnet i grunden.
krypgrund besiktning malmö
Större sättning i grundmur på ett hus byggt på 90-talet.

Vart tar jag uppdrag?

Jag tar uppdrag som Byggdoktor för besiktning av krypgrunder i hela Skåne. 

Den typiska kunden är en husägare som önskar en noggrann besiktning av krypgrunden för att få veta nuvarande status. Många kunder vill ha en besiktning av någon som är helt fristående för att få en opartisk bedömning av grunden samt erhålla kunskap och fakta kring hur de ska se över sin grund framöver och vad de bör tänka på.

Planer på att köpa eller sälja ett hus?

 

Att köpa ett hus är för de flesta en av de största händelserna i livet. Om du själv inte har en djupare kunskap om hus kan det vara väl värt att anlita en oberoende besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning. Genom att anlita en utbildad, testad och SBR-ansluten besiktningsman som besiktigar huset före köpet uppfyller du som köpare också delar av din lagstadgade* undersökningsplikt. 

Även du som säljare har stor nytta av en överlåtelsebesiktning. Du som säljare har ansvar för dolda fel i 10 år efter försäljningen men väljer du att besiktiga med en SBR-ansluten besiktningsman går det köpa en dolda-felförsäkring genom SBR.

 

Att göra en grundlig besiktning av byggnaden innan en försäljning är en säkerhet både för dig som säljer och för dig som köper. Fel som upptäcks efter husförsäljningen kan få långsiktiga konsekvenser för båda parter och kan bli kostsamma. En överlåtelsebesiktning kan beställas av antingen du som ska köpa ett hus eller av dig som ska sälja ett hus.

*Jordabalken kap 4 §19

Överlåtelsebesiktning Trelleborg

Videoklipp om krypgrund

Här nedan följer två videoklipp som ger dig en god överblick kring hur en krypgrund fungerar

Mitt råd är att se videoklippen i den ordning som de ligger. Ha en trevlig filmstund! /Calle 

Spela videoklipp
Spela videoklipp

Gratis av- och ombokning upp till 48 timmar innan

Pedagogisk och tydlig genomgång av krypgrundens fuktfysik och förutsättningarna

Du vet vem som kommer utföra din besiktning 

Fyll i formuläret nedan så kontaktar jag dig eller ring 073 – 80 60 330.

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild
Daniel Karlsson

Vi anlitar CAC och är nöjda med samarbetet. Vill ni ha en pålitlig och noggrann ingenjör kan jag rekommendera Carl på CAC”

Daniel Karlsson, teknisk förvaltare på Kungsleden AB

Kungsleden

Varför välja mig?

Mitt mål är väldigt enkelt, men otroligt viktigt för dig som kund

– att vara helt oberoende.

Jag har inga avtal med byggföretag, materialtillverkare

 och jag säljer inga produkter – för din trygghet.

 

Med mig som byggingenjör får du:

• En opartisk besiktningsman.
• En universitetsutbildad byggingenjör.
• En SBR-godkänd besiktningsman.
• Fuktkunnig Byggdoktor – Byggdoktorerna.com
• Egenföretagare – du vet vem som kommer utföra rådgivningen.

• En pedagogisk genomgång så att även du som inte är byggtekniskt kunnig ska förstå det jag tar upp. 

• Och viktigast av allt: En sann byggentusiast

Vad kostar en krypgrundsbesiktning?

Då alla hus är unika går det inte att ange ett pris på hemsidan som passar alla objekt utan att veta förutsättningarna. Vid första kontakt frågar jag dig som kund vad det är för typ av hus och vilka förutsättningar som finns. Därefter lämnar jag alltid prisuppgifter vid första samtal och erbjuder en snabb och smidig bokning för dig som kund. I de flesta fall ligger en vanlig krypgrundbesiktning med platsbesök och genomgång på ca 4500 – 5500 kr. 

Hur väljer du besiktningsman?

De flesta väljer en besiktningsman som de känner förtroende för och som de upplever kommer leverera en noggrann och lärorik besiktning och genomgång.

 

Mitt tips är att fråga vänner & familj samt att googla och läsa recensioner innan du väljer besiktningsman. Välj själv. Det är du som äger huset och ska ha nytta av besiktningen. 

Många av mina kunder hittar mig via google, min youtube-kanal eller via mitt Instagram.

Hur går en krypgrundsbesiktning till?

En krypgrundsbesiktning innebär alltid ett platsbesök ute hos dig som kund. Vi börjar med att kolla igenom de grundhandlingar och ritningar som finns för huset och vilka övriga förutsättningar som finns.


Därefter börjar vi med en okulär besiktning av utsidan av huset för att se över främst hur grunden ser ut, hur markens beskaffenhet är och vart eventuella ventiler sitter placerade.


Efter den utvändiga besiktningen går vi ner i krypgrunden och gör en noggrann okulär besiktning. Vi undersöker bjälklaget och kryputrymmet. Efter besiktningen av grunden sätter vi oss ner tillsammans och sammanfattar vad vi sett, hur förutsättningarna ser ut samt vilka risker som kan finnas och om det är något som bör utredas vidare.

Vart tar C.A.C uppdrag?

Normalt sett tar jag uppdrag som är inom ca 60 minuters bilkörning från Malmö men beroende på uppdragets karaktär och omfattning samt säsong jobbar jag bitvis i hela Skåne.

Varför är det viktigt att rådgivaren är ansluten till SBR samt byggdoktor?
När du anlitar en rådgivare vill du veta att han har rätt utbildning och kompetens för att undersöka ditt hus. Att anlita en besiktningsman som är utbildad, testad och godkänd av SBR samt utbildad och ansluten Byggdoktor är lika naturligt som att välja en rörmokare som är medlem i ”Säker Vatten” eller en våtrumsentreprenör som är godkänd att utfärda certifikat för våtrum.

Branschorganisationerna inom byggbranschen har framkommit som en reaktion både från byggbranschen själva, försäkringsbolagen och inte minst kunderna som har begärt att det ska finnas ett bra sätt att hitta företag som håller hög kvalitet och har en kompetens som det går att lita på. 

Att vara besiktningsman via SBR och ansluten Byggdoktor är bevis på att ingenjören har rätt byggteknisk kompetens och är ansluten till de nätverk där fortbildning fortlöpande sker inom nya problemområden.

 

Tveka inte att kontakta mig om du har 

några frågor eller vill boka en 

krypgrundsbesiktning. 

Jag finns här för dig som kund genom att 
hjälpa dig att förstå vad som sker i 

krypgrunden och genom att ge dig en 

noggrann besiktning av din grund. 

 

Varma hälsningar
Calle

073 – 80 60 330