fbpx
CAC Kunskapsbank
Allt du behöver veta om
riskkonstruktioner och hus
CAC Kunskapsbank
Allt du behöver veta om
riskkonstruktioner och hus
Föregående bild
Nästa bild

Välkommen till kunskapsbanken!

Här kan du läsa om de vanligaste riskkonstruktionerna i hus och vad man bör tänka på.
Passa också på att ladda ner checklistan med frågor att ha med på nästa husvisning!


Kunskapsbanken är under uppbyggnad och växer sig starkare och större för varje dag. Alla texter som finns här är unika och är en bred sammanställning av senaste kunskapsläget i såväl forskning som branschlitteratur. Hoppas du uppskattar informationen som finns här. Alla texter är skrivna av mig, Calle, och komplett källhänvisning finns efter varje ämne. 


Hittar du någon del som är svårt att förstå, texter som känns felaktiga eller har några frågor, tveka inte att kontakta mig. Kontakt.


Jag önskar dig en trevlig läsning!

/Calle

© CAC har upphovsrättsskydd på alla texter och inga återskapanden av texter är tillåten utan författarens medgivande. Plagiat kommer behandlas under den svenska Upphovsrättslagen (SFS 1960:729). Alla kommentarer inom hakparantes [kommentar] kommer från mig (Carl Andersson) och är förtydliganden och tolkningar av vad författarna i de angivna källorna menar, för att göra informationen lättare att ta till sig.

Innehållsförteckning Kunskapsbanken. Välj ämne:

Checklista för husvisning

Här finns en bra checklista att skriva ut och ta med på visningen. Checklistan tar upp saker som kan vara klokt att fråga mäklaren samt att kolla upp redan under visningen innan en budgivning eller köpprocess inleds.

Checklista för husvisning
Ladda gratis ner en checklista som du kan ta med på din nästa husvisning

Vanliga besiktningsord & riskkonstruktioner

Spela videoklipp

Våra vanligaste husgrunder

Spela videoklipp

Nedsatt ventilation i 60- & 70-tals hus och läckande vindsbjälklag - Läckagetest med rök

Spela videoklipp

Självdragsventilation - funktion & termisk drivkraft

Spela videoklipp

Mögel, mikroorganismer och fukt i trä

Spela videoklipp

Våtrum och badrum

Spela videoklipp

Fuktmätning i riskkonstruktioner

Spela videoklipp

Fukttillskott i hus med självdragsventilation

Spela videoklipp
Spela videoklipp

Riskkonstruktion Krypgrund Husbesiktning Skåne

Ventilerad krypgrund liknar en torpargrund men är en modernare version med andra material och andra metoder (Nilsson 2005). Det som skiljer mellan krypgrund och torpargrund är att krypgrunden har mer värmeisolering i golvbjälklaget ner mot grunden och att det saknas en uppvärmningskälla i krypgrunden där torpargrunden värmdes upp av den lägre delen av murstocken (Olsson 2006). 

Läs artikeln här.  

Bilder: Anders Jansson, RISE. CAC har fått tillstånd att publicera bilden.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har avhandlat problemen som uppstår i enstegstätade putsfasader på trästommar (Hansén & Jansson 2015). Byggnader med denna typ av fasad har uppvisat problem genom att fukt tränger in i husets konstruktion. Författarna skriver att enstegstätade putsfasader som fasadtyp är mycket känslig för fuktskador. 


Totalt har författarna från SP undersökt 1062 olika byggnader genom skadeinventeringar, lokala friläggningar och totala friläggningar av fasader [siffran gäller år 2015, idag har SP undersökt ännu fler byggnader]. Totalt hann ca 20 000 hus i Sverige uppföras med enstegstätad puts innan det slogs larm om dess brister (NyTeknik 2015). Idag räknas enstegstätade putsfasader [på trästommar] som en av de största skandaler i byggsverige (Blom Westergren 2019).

Läs artikeln här 

Den konstruktionsdetalj som mest förekommande orsakar fuktskador i badrum idag är läckage vid golvbrunnen (Andersson & Rönnow 2014). Träbjälklag är den vanligaste bjälklagstypen i småhus och statistik visar att ett av fyra badrum riskerar att råka ut för fuktskador på grund av att konstruktionen och utförandet görs fel.

Även Anders Jansson (2010), forskare på SP, som gjort en genomgång av 10 skadefall i våtrum visar att vanligaste orsaken till skador är läckage vid anslutningen till golvbrunnen med tillhörande brunnsmanschett och klämring.

Kategorin efter läckage vid golvbrunn anger statistik från Vattenskadecentrum att den andra vanligaste orsaken till vattenskador är från [läckande] rör Andersson & Rönnow (2014).
Läs artikeln här.

Riskkonstruktion Oventilerad krypgrund Helsingborg

Oventilerad krypgrund innebär att den inte ventileras alls (Sandin 2010).  Krypgrunden måste göras helt tät och utförs med isolering på grundmurarna och marken. Den räknas som en ovanlig konstruktion men förekommer. 

Läs artikeln här

Riskkonstruktion plintgrund öppen krypgrund Husbesiktning HelsingborgEn plintgrund används ofta i områden med kuperad terräng eller för icke permanenta boenden (Nilsson & Harderup 2003). Byggnaden placeras på plintar som är grundlagda under tjälfri nivå. 

Läs artikeln här

Riskkonstruktion Oisolerad platta på mark överlåtelsebesiktning Helsingborg

Betongplattor ska ha isolerings lagret under sig eftersom det gör att plattan håller sig varm och där med torr (Westergren 2017). Betongplattor som isoleras ovanifrån eller inte isoleras alls blir en kall platta som kan bli fuktig. Grundläggningsprincipen platta på mark kom från USA till Sverige i slutet på 40-talet (Hedlund & Blom 2014). 

Läs artikeln här

Boka din besiktning idag för en tryggare husaffär

Fyll i formuläret nedan eller ring för bokning och goda råd på telefonnummer:

073 – 80 60 330

Godkänd SBR-besiktningsman

Tryggt husköp med noggrann SBR-besiktning

Gratis avbokning och ombokning upp till 48 timmar innan

Tveka inte att kontakta mig om
du har några frågor eller vill boka din
nästa överlåtelsebesiktning.

Jag finns här för din skull genom att 
hjälpa dig att göra ett tryggt husköp
och ger dig  gärna goda råd.

Varma hälsningar
Calle

073 – 80 60 330