fbpx
CAC Kunskapsbank

Riskkonstruktioner
CAC Kunskapsbank

Riskkonstruktioner
Föregående bild
Nästa bild

Öppen krypgrund/plintgrund

Riskkonstruktion plintgrund öppen krypgrund Husbesiktning HelsingborgEn plintgrund används ofta i områden med kuperad terräng eller för icke permanenta boenden (Nilsson & Harderup 2003). Byggnaden placeras på plintar som är grundlagda under tjälfri nivå. Bjälklaget ska bestå av fuktbeständiga material och utrymmet bör vara minst 0,5 meter högt för att uppnå en fullgod ventilation. Plintgrunden bedöms som relativt säker mot fukt och mögel samt ger ett fullgott skydd mot radon. Eftersom en plintgrund är helt öppen blir klimatet under huset ungefär det samma som uteklimatet.

 

Det som gör plintgrunden till en riskkonstruktion är att utrymmet ibland byggs in med en gles skärm som minskar luftgenomströmningen (Westergren 2017). Markfukt, ansamlingar av vatten, otätheter i bjälklaget samt felaktiga materialval kan ge fuktskador. Marklutning måste vara korrekt och förhindra att vatten blir ståendes samt är det viktigt att se till att luften kan strömma fritt igenom utrymmet. Det är inte rekommenderat att använda utrymmet som förvaringsplats.

CAC Tips: Äger du ett hus med en öppen plintgrund är det bra att regelbundet kontrollera undersidan av blindbotten och grunden 1-2 gånger om året. 

Nilsson, L. & Harderup, L-E. (2003). SBUF-Projekt: Fuktdimensionering – Utveckling av krypgrunden. Lund: LTH & Skanska teknik AB.


Blom Westergren, E. (2017). Riskkonstruktionerna du behöver se upp med. https://www.byggahus.se/renovera/riskkonstruktionerna-du-behover-se [2020-06-04]

Boka din besiktning idag för en tryggare husaffär

Gå till överlåtelsebesiktning nedan eller ring för bokning och goda råd på telefonnummer:

073 – 80 60 330

Godkänd SBR-besiktningsman

Tryggt husköp med noggrann SBR-besiktning

Gratis avbokning och ombokning upp till 48 timmar innan

Överlåtelsebesiktning i Skåne

Klicka nedan för att komma direkt till sidan för överlåtelsebesiktning i Skåne.
Direktlänk

Tveka inte att kontakta mig om
du har några frågor eller vill boka din
nästa överlåtelsebesiktning.

Jag finns här för din skull genom att 
hjälpa dig att göra ett tryggt husköp
och ger dig  gärna goda råd.

Varma hälsningar
Calle

073 – 80 60 330